Hőségriadó! 5 tipp a kutyákért a kánikulában

Mit tehetünk, ha kutyameleg van…

1. Víz!

Gondoskodjunk a folyamatosan elérhető ivóvízről. Cseréljük gyakran, mert a meleg segíti az algásodást és a baktériumok szaporodása is felgyorsul.

2. Le a bundával!

Szabadítsuk meg kedvencünket a felesleges szőrzettől! Ideális ezt már a nyár kezdetén megtenni, hogy a bőre hozzászokjon az erősebb napsugárzáshoz. Lakásban vagy árnyékos helyen tartható kutyákról még most sem késő lenyírni a felesleges hosszú szőrt. Rövid szőrű fajták bundáját rendszeresen keféljük át, hogy jobban szellőzzön a bőrük! A becsomósodott, elhanyagolt bunda alatt könnyen kialakulnak ún. „hotspotok”, körülírt bőrgyulladások, melyek igen fájdalmasak, könnyen befertőződnek, és még a legyek is beköphetik! Ha ez megtörténne, mielőbb kerüljön állatorvoshoz!

3. Hűtés!

Biztosítsunk árnyékot! Kertben a ház körüli betont locsolással hűtsük. Ha van rá mód, alakítsunk ki pancsolót, amiben kedve szerint hűtheti magát. Lakásban terítsünk le nedves törölközőt, amelyre ráfekhet. Langyos vizes zuhanyzással is hűthetjük a testüket. Séta után a kimelegedett jószágra irányíthatunk alacsony fokozatra kapcsolt ventilátort.

4. Az alattomos aszfalt…

Amikor a levegő hőmérséklete 30 fok körül van, az aszfalt akár 50fokra is felforrósodhat! Ez a mancsok égési sérüléséhez is vezethet. Persze alig jut eszébe valakinek a déli hőségben kutyát sétáltatni… viszont este, amikor a levegő számunkra már kellemes, könnyű megfeledkezni arról, hogy a járdából ilyenkor adódik le az a rengeteg hőmennyiség, és 20-30cm magasságban elviselhetetlen még a hőmérséklet! Kisebb testű kutyák ilyenkor is könnyen hőgutát kapnak! Este is jobb tehát kerülni a betont, inkább füves-parkos helyeken sétáltassunk, az ölebeket pedig inkább kapjuk fel és kézben vigyük át az úttesten.

5. UV sugárzás…

különösen a világos szőrű – bőrű, rózsaszín (nem pigmentált) orrú állatok vannak veszélyben. Frissen rövidre nyírt szőrű kutyák könnyen leégnek, de hosszabb szőrű fajták fülein, orrháton gyakori a napégés. Németjuhászok és keverékei hajlamosak lehetnek egy bizonyos autoimmun szembetegségre, mely a napfény hatására rosszabbodik. Az Überreiter-szindróma során a szaruhártya (a szemgolyó elején látható átlátszó réteg) pigmentálódik, míg végül az egész szem besötétedik, vakságot okozva. Fehér szőrű macskákon nem ritka az erős UV sugárzás hatására kialakuló laphámrák, mely elsősorban a füleken – orron jelenik meg. Eleinte csak olyan, mintha mindig maszatos lenne, később hámlik,  pörkösödik. Ha ilyet lát macskáján, forduljon állatorvoshoz! Megelőzésként kerüljük a tűző napot, és különösen a kertben tartott, fehér szőrű macskákon, kutyusokon használhatunk naptejet. Sajnos a krémtől is kialakulhat bőrirritáció, egyéni érzékenység, így válasszunk bio, vagy adalékanyagoktól mentes változatot, és eleinte csak kis területen teszteljük.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!