FORL, Macskák ínygyulladása

Macskák szájüregi betegségei

Gyakori panasz a macskatulajdonosok részéről, hogy kedvencük étvágytalanná, válogatóssá vált, vagy hogy a cica enne ugyan, de evés közben felsír, vagy  hirtelen elszalad. A két leggyakoribb ok:

Ínygyulladás:

A szájüregi gyulladások legenyhébb formája az ún. fiatalkori ínygyulladás, amit a rágás hiánya, és a felrakódott lepedék okoz. Ez megfelelő tápváltással, fogmosással még gyógyszerek nélkül is visszafordítható. Felnőtt macskák elhanyagolt, idült ínygyulladásánál a fogkő eltávolítás mellett már gyógyszerekre, és gyakran a fogak kihúzására van szükség. A hátsó szájzugok gyulladásának immunológiai háttere van, kialakulásában vírusok is szerepet játszhatnak, mint pl a FIV (macska AIDS) vagy a FeLV (macska leukózis). A vírusok ellen nem áll rendelkezésre specifikus ellenszer, ilyenkor csak az immunrendszert tudjuk támogatni. A hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni, a kölyökkori oltásokkal, és azok évenkénti ismétlésével.

FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion)

Macskák fogbetegsége, sajnos nagyon gyakori, a 3 év feletti cicák akár 70%-a érintett lehet. Tisztázatlan okból a fogak bontó, úgynevezett odontoclast sejtjei aktiválódnak, melynek hatására a fogak a gyökér felől fokozatosan felszívódnak. Ha a folyamat eléri a fogbél üreget, vagy az ínyszél határát, az evés, ivás, mosakodás is fájdalmassá válik.

A FORL tünetei

A gazdi számára étvágytalanság, válogatósság, bűzös lehelet, nyálzás, evéskor hirtelen fellépő fájdalom jelezheti a problémát. Akinek van fognyaki érzékenysége, könnyen átérezheti, milyen éles fájdalommal jár ez… Mivel ilyenkor a cicák még inkább csak tejet, aszpikos vagy egyéb pépes táplálékot fogadnak el, egyre több lepedék képződik, akár páncélszerű fogkővel, fokozva az íny gyulladását. A fogkő eltávolítás után már a gazdik számára is jól látható, hogy milyen súlyos a helyzet: a leggyakrabban / legkönnyebben észrevehető a fognyaki felszívódás, vagyis az íny határában gombaszerűen elkeskenyedő nyak, melyekről könnyen le is törhet a korona. A fogbél, vagy gyökér felől történő felszívódások, hiányok csak fogászati röntgenfelvétel segítségével diagnosztizálhatóak.

Mit lehet tenni?

Sajnos a súlyosan beteg fogakat gyógyítani nem lehet, azokat el kell távolítani. Enyhébb esetben specialisták töméssel meghosszabbíthatják a fog élettartamát. Mivel az oka a kutatások ellenére máig ismeretlen, megelőzésre sincs biztos módszer.  A rendszeres szájüregi vizsgálat, a kialakult fogkövek eltávolítása azonban segít felderíteni a problémát, és enyhíteni a cica fájdalmait.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!