Lyme-kór kutyában

Lyme-kór

A Lyme-kór vagy Lyme-borreliózis kullancsok közvetítésével terjesztett betegség. Az ember sokkal fogékonyabb rá, bennünk a lefolyása is súlyosabb tünetekkel jár. A fertőzött kutyák csupán néhány százalékánál alakulnak ki látványos klinikai tünetek, úgymint láz, sántaság, ízületi gyulladás. Azonban a szervezetbe került baktérium ellen a szervezet védekezni kezd, és úgynevezett immunkomplexek képződnek a baktérium és a szervezet ellenanyagainak összekapcsolódásából.  Ezek az immunkomplexek okozzák az ízületek gyulladását, és a látszólag egészséges állatok veséinek károsodását. A felelős kórokozó egy baktérium, Borrelia burgorferi, melynek fenntartó gazdái a rágcsálók.

Hogyan terjed?

A kullancsok a petéiket a földre rakják. A kikelő, hatlábú lárvák énekesmadarakra, gyíkokra, kisemlősökre kapaszkodva szívják azok vérét. A rágcsálókból felvett Borrelia baktériumok a paraziták beleiben telepszenek meg. A lárvák gazdáikat elhagyva, a talajon vedlenek át nimfává. Ebben a fejlődési stádiumban már nagyobb emlősökön és embereken is megtelepszenek, ahol az újabb vérszívás során átadhatják a rágcsálókból felvett baktériumokat. Teljes kifejlődésükhöz még egy átalakulás szükséges, ezt követően a párosodás már a végleges gazdán történik.

Fontos tehát, hogy kullancs közvetítő szükséges a betegség kialakulásához, fertőzött kutyáról emberre, vagy másik kutyára közvetlenül nem terjed.

Lyme-kór tünetei kutyában

Míg bennünk, emberekben először a csípés helye körüli, terjedő bőrpír hívja fel a figyelmet a Lyme-kórra, kedvencünknél ilyesmit nem fogunk tapasztalni. A kullancscsípés után hetekkel, hónapokkal később megjelenő sántaság, láz, ízületi gyulladás utalhat a betegségre. Legsúlyosabb szövődmény a kialakult immunkomplexek miatti veseelégtelenség lehet, amely akár kedvencünk életébe kerülhet.

Diagnózis

A betegséget nem könnyű egyértelműen megállapítani. Rendelkezésre állnak gyorstesztek is, melyek pozitivitása a jellemző klinikai tünetek,(és fertőzött kullanccsal való találkozás lehetősége) esetén valószínűsíti a betegséget. Ilyenkor célszerű elindítani a gyógyszeres kezelést, amely látványos javulás esetén megerősíti a Lyme-kór gyanúját. Laborba küldött vérmintából elkülöníthető a fertőzött illetve a csupán Lyme-kór elleni védőoltásban részesített kutya ellenanyag szintje.

Az ellenanyagok 1-1,5 hónappal a fertőzést követően érnek el kimutatható szintet a vérben. Tehát tüneteket nem mutató kutyánál, vagy az első kullancs észlelésekor (túl korán) végzett vérvizsgálat eredménye akkor is lehet negatív, ha az állat megfertőződött. Létezik olyan gyorsteszt is, amely a kullancs testéből mutatja ki a Lyme-kórt okozó baktériumot, de ennek pozitivitása sem jelenti azonnal, hogy a kutya is Lyme-kóros lett, hiszen legalább 24 órás vérszívásra van szükség ahhoz, hogy a kórokozó átkerüljön a kutya szervezetébe.

Kezelés

Alapja a  hosszútávú, célzott antibiotikum terápia. Emellett a tüneteknek megfelelően gyulladáscsökkentő vagy vese funkcióját javító gyógyszerekre lehet szükség.

Hogyan előzhető meg a Lyme-kór?

 

Legfontosabb távol tartani a kutyát a kullancsoktól. Ehhez nagy segítség a kullancs elleni nyakörv (pl. Scalibor, Kiltix) vagy spot-on (csepp).

Scalibor nyakörv - a Lyme-kórt és babéziózist terjesztő kullancsok ellen, valamint a szívférgességet terjesztő szúnyogok távol tartására.     Kiltix nyakörv - Házhoz jön az állatorvos

Advantix spot on - bolha, kullancs, légy és a szívférgességet terjesztő szúnyogok távoltartására - Házhoz jön az állatorvos          Pestigon spot on - Házhoz jön az állatorvos

Lehetőség szerint kerüljék a kullancsos helyeket a sétáltatás során, hazatérve rendszeresen át kell nézni a kutyusok bőrét-szőrét, mászó vagy megtelepedett kullancsok után kutatva.

kullancs eltávolító csipesszel mielőbb szedjük ki a kullancsokat a kutya bőréből, mielőtt átadná a Lyme-kórt okozó baktériumokat, vagy a babéziákat

Kérhet állatorvosától védőoltást is Lyme-kór ellen. Az alapimmunizáláshoz 2 oltás szükséges, a védettséget évente egy emlékeztető vakcinázással lehet fenntartani.

Mivel a biológiában nincs 100%, célszerű ezeket egyszerre alkalmazni.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!