FeLV, Macska leukózis

FeLV – Macska leukózis

A FeLV vírus a retrovírusokhoz tartozik (akárcsak az emberi HIV vagy a macskák FIV vírusa). Az általa okozott betegség, a macska leukózis, vagy macska leukémia a cicák egyik leggyakoribb halálos vírusfertőzése. Csak macskákra veszélyes, harapással, nyállal, egymás mosdatásával, közös itató használatával terjed. A fertőzés átadásához hosszabb kontaktus szükséges, az együtt tartott macskák könnyen megfertőzik egymást. Kijáró macskáknál inkább a harapások, párzások során terjed. A vemhesség során fertőződött kölykök általában nem életképesek, vagy fiatalon elhullanak.

A betegség

A fertőzött macskában hosszabb-rövidebb ideig lappanghat a betegség. A kialakuló tünetek a FeLV vírus altípusától függően alakulnak.

Kialakulhat leukémia, azaz fehérvérűség, vagy más néven vérrák. Lehet limfóma, ha nyirokszervekből, nyirokcsomóból indul ki, ez esetben a különböző szervekben alakulnak ki daganatos elváltozások (vese, máj, bél). A nem daganatos jellegű megbetegedés tünetei:

  • vérszegénység
  • tartós láz,
  • immunhiány,
  • ínygyulladás,
  • tartós hasmenés,
  • étvágytalanság, fogyás
  • húgyúti-, bőr-, légúti fertőzések.

Szerencsére a macskák kb. harmada képes legyőzni a vírust, bennük csak enyhébb lefolyású betegséget okoz (láz, étvágytalanság, nyirokcsomó duzzanat). Ezek a cicák hosszú távú védettséget szereznek.

Másik harmada látszólag meggyógyul, de fertőzött marad, és nagy részük 2 éven belül elpusztul.

A harmadik csoportnál a FeLV vírus akár 1-2 évig lappanghat, megbújik a szervezetben (pl. csontvelőben). Az ő esetükben a hagyományos, ELISA gyorstesztek nem mutatják ki a vírust, mivel nem képződik ellenanyag a szervezetükben. Náluk is daganatos elváltozások alakulnak ki, melyek végzetesek lehetnek.

FeLV gyorsteszt

Elérhető gyorsteszt, mellyel a vírus vérből, pár perc alatt kimutatható. A pozitív eseteket 3 hónappal később újra kell tesztelni, hogy lássuk, legyőzte-e a szervezete a vírust, vagy IFA (immunfloreszencia) teszttel megerősíteni a diagnózist. Az ismételten pozitív cicákat elkülönítve kell tartani, etetni, itatni, almozni, mivel testnedvekkel is fertőzhetik társaikat.

Kezelés

A FeLV ellen nincs specifikus gyógyszer, csak a kísérő tüneteket tudjuk kezelni. Vitaminok, immunerősítők, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők segíthetnek. A leukémiás cicáknak sajnos többnyire csak pár hónap túlélést lehet megcélozni, de sok esetben eutanáziára kerül sor. A limfómák egy része jól reagál a kemoterápiára, de ott sem várhatunk teljes gyógyulást, csak az élettartam hosszabbítását.

Megelőzés

Mivel nincs rá gyógyszer, a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Legfontosabb, hogy az egészséges, vírust nem hordozó cicák ne érintkezzenek fertőzött egyedekkel. Kijáró cicákat javasolt ivartalanítani, hogy csökkentsük a verekedésből vagy párzásból eredő fertőződés lehetőségét. Ha a teszt negatív, érdemes védőoltásban részesíteni. 2 oltásból áll az alapimmunizálás, melyet évente 1 emlékeztetővel kell folytatni. Az oltás hatékony, de nem nyújt 100%-os védelmet. Nem zavarja a teszteket a későbbiekben sem, nem adhat téves pozitív eredményt!

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!