Kutyaharapás esetén

Kutyaharapást szőrével?

Kutyaharapás esetén a sérült személynek orvoshoz kell fordulnia, ahol a seb jellegének megfelelő ellátásban részesül (szükség esetén tetanusz injekció, antibiotikum). Érdemes még az orvoshoz indulás előtt otthoni sebfertőtlenítő szerrel (pl. Betadine oldat) kezelni, tisztítani a sérülést, hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt.

Hatósági megfigyelés

A kutyaharapás tényét az orvos minden esetben jelenti a hatósági állatorvosnak. Két lehetőség van: ha ismert a kutya gazdája, akkor 14 napos megfigyelést rendel el az állat tartási helyén – tehát nem viszik el a kutyát, a gazdájánál marad. A megfigyelésre akkor is szükség van, ha rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással, hiszen a biológiában nincs 100%, és csak így lehet biztosan kizárni, hogy nem hordozza a halálos betegség vírusát. Ha nincs érvényes oltása, akkor a megfigyelés után (!) ezt pótolni kell. Abban az esetben, ha a törvény előírásának ellenére mikrochippel sem rendelkezik, a megjelölést is el kell végezni a megfigyelés első napján, a tulajdonos költségére. Ha kóbor, ismeretlen, azonosíthatatlan kutya mart embert, és a megfigyelés nem lehetséges, akkor a sérült személy ún. postexpozíciós oltási sorban részesül. A háziorvos ilyenkor meghatározott időközönként, összesen 5db injekciót ad be, vállizomba.

A macskák veszélyesebbek lehetnek…

Fontos kiemelni, hogy a kutyaharapás önmagában nem jelent veszettséggel való fertőződést, hiszen a z oltási kötelezettségnek és a rókák rendszeres vakcinázásának köszönhetően jelentősen csökkent a veszettség jelenléte hazánkban. Kijáró macskák esetében is nagyon fontos lenne a veszettség elleni oltás, hiszen számukra ez nem kötelező, viszont életmódjuknak köszönhetően gyakrabban találkoznak egy-egy éjszakai kalandjuk során vadállatokkal.

Kutyatámadás

A kutyatámadás, kutyaharapás elkerülése érdekében sose zavarjuk meg az állatokat alvás vagy evés közben. Ha két kutya egymásra támad, sose álljunk közéjük, ilyenkor a legjobb, ha van kéznél slag, vagy egy vödör hideg víz. Ha gazdátlan, kóbor kutya fenyegetően közelít, ne fordítson neki hátat, hanem határozottan utasítsa, hogy menjen el. Kerülje a hirtelen mozdulatokat, próbáljon higgadt maradni.

Segíts!

Nagyon fontos tehát megértenünk, hogy kutyát tartani felelősség, embertársaink iránt is. Kutyát tartani – lehetőség, nem kötelező. Felelősen nevelni, szocializálni, azonosíthatóságot biztosítva (mikrochip) veszettség ellen oltatni és rendszeresen féreghajtást végezni – kötelesség.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!