Macska ivartalanítás

Macska ivartalanítás – anélkül, hogy rendelőbe kéne vinni a cicát?

Természetesen steril műtéteket csak állatorvosi műtőben végzek, azonban ehhez sem szükséges Önnek hozni-vinni a macskát. Csak annyi a teendője, hogy a megbeszélt napon már nem ad enni a cicának, és átadja nekem az otthonában.

Házhoz jön az állatorvos - Macska ivartalanítás


Macska ivartalanítás

Magyarországon a kóbor macskák száma milliós nagyságrendű. Ezeket a cicákat nem a “gonosz, kegyetlen emberek” tették egyesével utcára… sokkal több esetben felelősek a jóindulatú, naiv, állatszerető, kedves gazdik, akik a kijáró kandúrjaikat “humánus megfontolásból” nem ivartalaníttatják.

Kandúrok ivartalanítása

Elsősorban a család férfi tagjai ellenzik a műtétet, mondván, had legyen ennyi öröme, elképzelve a romantikus éjszakai kóborlások során begyűjtött hódításokat….. Nos, lássuk az arányokat… ivarzás idején a kandúrok harcolnak a nőstényekért, számos karmolást és harapott sebet szerezve, melyek elsődleges forrásai a gyógyíthatatlan, halálos betegségek kialakulásáért felelős retrovírusoknak (FIV, FeLV). Hogy ne csak a legrosszabbra gondoljunk, a sokkal gyakoribb, gyógyítható, magas lázzal és fájdalommal járó, diónyi gennyes tályogok sem járnak éppen földön túli örömökkel.

Lakásban tartott kandúroknál a békés együttélés érdekében szinte kötelezően ajánlott 🙂 az ivartalanítás. 8-9 hónapos kortól ugyanis elkezdődik a terület vizeletspricceléssel történő jelölgetése, amely szinte eltávolíthatatlan bűzzel jár. Mert természetesen nem az alomba ürít ilyenkor, hanem ajtóra, falra, kanapéra, perzsa szőnyegre… Emellett agresszívabbá is válhatnak, ami szintén nem egy ideális lakótárs tulajdonsága :).

Nőstény macskáknál,

lakásban, ha nincs kandúr, akkor nem kell számolni a nem kívánt szaporulattal, azonban  az ivarzási ciklusok kellemetlenné teszik az együttélést. Már 6 hónaposan is elérhetik az ivarérettséget, ettől kezdve 3-4 hetente ivarzik, az év nagy részében, januártól szeptemberig… Folyamatosan a figyelem középpontjába helyeződik, követelőzővé válik, dörgölőzik, és kellemetlen hangon, folyamatosan nyávog. 

Sokkal nagyobb probléma azonban az egészségügyi kockázat: az emlődaganatok, petefészek elfajulások, méhgyulladások kialakulásának megelőzésére a legbiztosabb megoldás a fiatal korban elvégzett ivartalanítás. 

Kijáró nőstények az ivarzás során hangos nyávogás-nyervogás kíséretében magukhoz hívják a kandúrokat, majd rendkívül hangos, “a nyugalom megzavarására alkalmas” :), üvöltés szerű hangok kíséretében megtörténik a párosodás. akran az emberek elől elrejtve hozzák világra és gondozzák kölykeiket. Ezeket a kiscicákat nehéz szocializálni, nem hagyják magukat megfogni, és kóbor macskaként felnőve szaporodnak tovább…  A szelídebb kölyköknek időnként sikerül gazdit találni, de évente 2 alom is születik, ami 5-10 kismacskát jelent… ennyinek képtelenség befogadó, szerető családot találni… minden évben…

Milyen életkorban ajánlott az ivartalanítás?

Szakmán belül is megoszlanak a vélemények az ideális életkorról. Kijáró macskák esetén, a nem kíván szaporulat érdekében még ivarérés előtt javasolt.

Jómagam a kb. fél éves kort javaslom mindkét ivar esetében

A műtét

Altatásban történik mindkét nemnél. Előtte minimum 8 órás koplaltatás szükséges, hogy a gyomor kiürüljön.

Kandúroknál lényegesen egyszerűbb, és rövidebb ideig tart, a szőrtelenített, fertőtlenített herezacskón ejtett kis metszésen keresztül távolítjuk el a heréket. A seb nyitott marad, mely pár nap alatt záródik, nem igényel utókezelést, sem varratszedést.

Nőstényeknél ez már hasi műtétet jelent, a petefészkek és általában a méh eltávolításával. A műtét után 10 nappal kontroll és a bőrvarratok eltávolítása szükséges.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!