Babézia, babéziózis

Babézia, babéziózis

A babézia (Babesia canis) egy egysejtű parazita, amely kullancs (Dermacentor reticulatus) közvetítésével jut a szervezetbe. Az általa okozott megbetegedés a babéziózis (babesiosis).

Hogyan betegszik meg a kutya?

A babéziák a kullancsok nyálmirigyéből, vérszívás során jutnak az áldozat vérébe.  A vörösvértestekbe hatolva szaporodni kezdenek, majd azok szétesését okozzák. Ezután újabb vértesteket támadnak meg. A vérszegénység nagyon gyorsan kialakul, ami a bő vérellátású, nagy oxigén igényű szervek károsodásához vezethet. A széteső vörösvértestekből kijutó, nagy mennyiségű  vérfesték a vizeletet jellemzően sötétre, vörösre vagy barnára (tea szerűre) festi, miközben károsítja a vesét. Az immunrendszer egy idő után a saját, egészséges vörösvértesteket is megtámadhatja, fokozva és gyorsítva a vérszegénységet. Ritkán a központi idegrendszert is károsítja, ilyenkor görcsök léphetnek fel.

A babézia fertőzés tünetei

Heveny esetben magas láz (41-42°C), elesettség, lehet hányás, hasmenés, sok vízivás. Pár nap múlva vörös vagy barna („teás”) vizeletürítés, kiszáradás, sárgaság (szájnyálkahártyán, kötőhártyán jól megfigyelhető).

Kezelése

Mielőbb kérjen állatorvosi segítséget! A betegség súlyosságától függően babézia elleni injekcióra, infúziós kezelésre, antibiotikumra lehet szükség. Életet veszélyeztető fertőzésről van szó, kezelés hiányában a beteg kutya elpusztulhat! Az injekció a szokásos védőoltásokkal ellentétben fájdalmas, akár 1-2 hétig tartó érzékeny duzzanatot is okozhat a beadás helyén. Sajnos nem garantálja az összes babézia elpusztítását, így a betegséget átvészelt, túlélő kutyusok akár életük végéig hordozók lehetnek.

Megelőzése

A betegség súlyosságát, lefolyását tekintve mindenképp a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A kullancsok megjelenése ugyan erős évszaki ingadozást mutat, de egész évben, folyamatosan lehet számítani rájuk. Sajnos a januári babéziás beteg ma már egyáltalán nem ritkaság…..

Elérhető hazánkban is védőoltás, azonban inkább a tünetek csökkentését, a betegség enyhébb lefolyását segíti elő, minthogy teljes védelmet nyújtana.  6 hónapos kortól adható, az alapimmunizálást 3 hét különbséggel adott 2 vakcina adja, ezt követően fél évente ismételni szükséges.

Én mindenképpen a kullancsok elleni védekezést javaslom, hiszen így a többi, kullancs által terjesztett betegség is megelőzhető. Több megoldás létezik, a havi gyakorisággal bőrre cseppentett spot-on készítmények, vagy a fél éves hatású nyakörvek (pl. Kiltix, Scalibor), illetve a rágótabletták, melyek közül most már a havi adagolásúak is elérhetők (pl. Simparica, Nexgard), vagy a 12 hetes hatástartamú Bravecto.

Scalibor nyakörv - a Lyme-kór és babézia megelőzésére, a kullancsok távol tartásával.     Kiltix nyakörv - babézia megelőzősőre a kullancsok távoltartásával. Házhoz jön az állatorvos

       Pestigon spot on - a babézia megelőzhető a kullancsok távoltartásával!  Házhoz jön az állatorvos     Advantix spot on - babézia, Lyme-kór és a szívférgesség megelőzésére! bolha, kullancs, légy és szúnyogok távoltartására - Házhoz jön az állatorvos

Bármilyen védekezési módot is választ, tartsa szem előtt, hogy a biológiában nincs 100%! A rendszeres átkutatás, kullancsok mielőbbi eltávolítása, lesöprése életet menthet.

kullancs eltávolító csipesszel mielőbb szedjük ki a kullancsokat a kutya bőréből, mielőtt átadná a Lyme-kórt okozó baktériumokat, vagy a babéziákat

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!