Veszettség elleni oltás

A veszettség elleni oltás ára

Az oltások aktulis ára az “árak” menüpontnál találhatók (a linkre kattintva is)

Veszettség elleni oltás ára 5.000 Ft - Házhoz jön az állatorvos

 Miről van szó?

Kutyák részére egyedöl a veszettség elleni oltás kötelező, de kedvence egészsége érdekében ajánlott más betegségek elleni,  ún. kombinált védőoltás beadatása is, évenkénti ismétléssel.

A veszettség elleni oltás kötelező!

Törvény írja elő, hogy minden 3 hónapos kort betöltött kutyát 30 napon belül veszettség elleni, monovalens (egykompon ensű) vakcinával oltatni kell. Ez az állattartó kötelessége, elsősorban embertársaink védelméért. Ezt követően 6 hónap múlva ismétlő oltás szükséges, tehát 1 éves korára 2db veszettség elleni (Rabies) oltással kell rendelkeznie! Ezután évente egy emlékeztető szükséges, akár a kombinált vakcinával együtt, 1 injekcióban. Az ára is kedvezőbb úgy, mintha külön kapná a két oltást).

Azonosíthatóság

Fontos, hogy a veszettség elleni oltás csak mikrochippel jelölt kutyának adható. Így egyértelműen azonosítható, hogy az adott állat kapta meg az oltást. Ha még nem rendelkezik vele, vagy nem leolvasható, sérült a chip, akkor az oltás előtt közvetlenül is behelyezhető, az injekció beadásnál nem fájdalmasabb. Bővebben a mikrochipről itt olvashat.

 Hatékonyság

Mint minden védőoltásnál, az immunrendszer megfelelő áthangolódása érdekében csak egészséges, láztalan állatot szabad oltani. Nagyon fontos a belső paraziták elleni kezelés, testsúlynak megfelelően adagolt féreghajtó tablettával. A féreghajtásról, férgekről bővebben hamarosan írok.

 A veszettség

A veszettség a Lyssa vírus által terjesztett, emlősökben agy- és gerincvelő gyulladást okozó halálos betegség. Általában harapással terjed, a fertőzött állat nyálmirigyeiből szakaszosan ürülő vírus a seben keresztül jut az áldozat szervezetébe. Az idegek mentén 3mm/óra sebességgel halad az agy felé.

Kezdetben csak enyhébb viselkedésbeli zavarok, majd a különböző izmok bénulásának megfelelő tünetek jelentkeznek (kancsalság, rekedtség, nyelési nehézség, nyálzás), majd a légzőizmok bénulásával beáll a halál.

Emberek esetében az idegrendszeri tünetek megjelenése előtt megkezdett, harapás utáni ún. postexpozíciós veszettség elleni oltás sorozattal megakadályozható a betegség kifejlődése.

Kutyaharapás?

Ha egy kutya megharap valakit, és a veszettség gyanúja nem zárható ki teljesen, vagy a kutya a megfigyelés alatt veszettség tüneteit mutatja, az áldozatot 5db egymást követő, veszettség elleni oltás sorozatban kell részesíteni. Nagyon fontos tehát, hogy ilyen esetben a tulajdonos bemutassa az oltási könyvet, és együttműködjön a megfigyelést végző hatósági állatorvossal. Bővebben a kutyaharapásról itt olvashat.

Véegezetül ajánlom a “Zállatorvos” veszettségről készített vicces és érthető tulajdonosi tájékoztató videóját:

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!