Szívférgesség

Szívférgesség

Bár korábban hazánkban nem volt jellemző, a szívférgesség ma már Magyarországon is fenyegeti a kutyák életét. Az első, igazoltan hazánkban kialakult fertőzést 2007-ben állapították meg, azóta sajnos egyre nagyobb számban találkozunk vele.

Mi okozza a szívférgességet?

A Dirofilaria immitis nevű, néhány tized milliméter vastagságú, de akár 12-30 cm (!) hosszúságúra megnövő, fonalszerű féreg lárvái szúnyogcsípés útján jutnak a szervezetbe. Elsősorban kutyákat és macskákat betegít meg, de egyéb ragadozó állatokban is kimutatták. Állatról állatra közvetlenül nem terjed, ehhez úgynevezett köztigazdára, a szúnyogra van szükség. A fertőzött kutya vérében keringő mikrofiláriákat, vagyis apró, mikroszkopikus méretű féreglárvákat a szúnyog a vér szívásakor veszi fel. A szúnyog testében fejlődnek tovább, majd egy újabb vérszívás alkalmával kijutnak egy másik kutya szervezetébe. Pár hónappal később, a tüdő artériába jutva megtelepednek, és szaporodásnak indulnak. Előrehaladott stádiumban, a növekvő mennyiségű férgek belelógnak a szív üregbe is. A fertőzött kutya a csípést követő 6-8 hónappal később kezd el légúti, vagy szívbetegségre utaló tüneteket mutatni: fáradtság, kedvetlenség, köhögés, orrvérzés, nehézlégzés, hasvízkór. A kifejlett szívféreg akár 7 évig is élhet a gazdaszervezetben, de ennél sokkal rövidebb idő alatt is okozhatja a kutya halálát.

Hogyan kezelhető a szívférgesség?

Legfontosabb a megelőzés, hiszen ezek a 12-30cm-es férgek a szívben, tüdőartériákban még holtan is veszélyeztetik a kutya életét. Első lépésként miden tavasszal, szűrővizsgálattal meg kell állapítani, hogy kedvence fertőzött-e. Erre több módszer van, eltérő hatékonysággal és költségvonzattal.

Milyen teszt ajánlott?

Mivel hazánkban az embert is megfertőző bőrférgesség is gyakori, ezért mindenképpen a mikroszkópos vérvizsgálat álljon az első helyen! Itt ugyanis, ha mikrofiláriákat (mikroszkóppal látható féreglárvákat) találnak a vérben, akkor biztosan fertőzött a kutya: vagy szívféreggel, vagy bőrféreggel!

A 2 féle fertőzés elkülönítésére már használhatunk gyorstesztet, vagy egyéb laborvizsgálatot.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

Negatív eredmény esetén érdemes azonnal elkezdeni a védekezést, amely lehet:

  • repellens hatású, szúnyogokat távoltartó nyakörvvel (pl. Scalibor nyakörv),
  • vagy havonta alkalmazott, szintén repellens hatású spot-on készítménnyel (Advantix, Vectra-3D)
  • vagy a vérbe jutott féreglárvákat elpusztító, szintén havonta adagolt Milbemax vagy Milprazon tablettával, a Nexgard  spectra rágótablettával illetve Advocate spot on készítménnyel. Én elsősorban ezt a megoldást javaslom, hiszen a távoltartó hatás nem 100%-os, ezek a lárvaölő szerek viszont folyamatosan pusztítják a bejutott kórokozókat. Ezen készítmények akkor is kiválóak, ha vérvizsgálat helyett csak gyorsteszttel zártuk ki a szívférgességet, hiszen az esetlegesen fennálló bőrférgesség kezelhető velük.
  • A gazdi és a környező emberek védelmében (a szúnyogcsípés által átvihető, embert is fertőző bőrférgesség ellen) a rendszeresen, havonta adagolt, mikrofilária ölő gyógyszer a legjobb választás! 

Scalibor nyakörv - kullancsok ellen, és a szívférgességet terjesztő szűnyogok távoltartására - Házhoz jön az állatorvos Advantix spot on - bolha, kullancs, légy és a szívférgességet terjesztő szúnyogok távoltartására - Házhoz jön az állatorvos Milbemax rágótabletta - szívférgesség megelőzésére is, elpusztítja a vérbe került szívféreg és bőrféreg lárvákat is - Házhoz jön az állatorvos

Fél év után érdemes megismételni a szűrést, hiszen ennyi idő kell ahhoz, hogy a bejutott mikrofiláriák megtelepedjenek, és szaporodni kezdjenek. Friss fertőzés esetén az első vizsgálat eredményei még lehettek tévesen negatívak. Ha ez is negatív, akkor mentesnek tekinthetjük a kutyát, de továbbra is folytatni kell a szívférgesség elleni megelőző védekezést.

Pozitív eredmény esetében további vizsgálatokra (PCR laborvizsgálat, röntgen, szívultrahang), hosszútávú gyógyszeres kezelésre, vagy a kutya állapotától függően műtétre lehet szükség. Sajnos a tüneteket mutató állatok esetében rossz a kórjóslat, kockázatos a kezelés is, így mindenképpen a szívférgesség megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

végezetül egy érthető, vicces, szemléltető oktató videó a szívférgességről:

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!