Pyometra – gennyes méhgyulladás

Pyometra – A kutyák rettegett „nőgyógyászati” betegsége

A pyometra a méh gennyes gyulladása. Az egyébként üreges méhben ilyenkor a saját tömegénél akár több tízszeres mennyiségű genny halmozódik fel. Életet veszélyeztető, súlyos állapot, mely esetén azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség. Jellemzően a nem (vagy hiányosan) ivartalanított, tenyésztésben nem rendszeresen részt vevő, 7-10 év körüli szuka kutyák betegsége.

Hogyan alakul ki?

Több tényező is szerepet játszik a teljes kórfejlődésben, de mindenképp hormonális hátterű jelenségről van szó. A kutyák szaporodási ciklusát bonyolult szabályozás jellemzi. Hajlamosító tényező lehet, ha valami megzavarja a ciklust, pl. petefészek ciszták, daganatok, vagy külső hormonális készítményekkel történő kezelés.

A tüzelés során hormonális hatásra csökken a méh természetes védekező képessége. Ez a fajfenntartást segíti elő, hiszen a párzás során bejutó spermiumokat a szervezet idegen anyagként ismerné fel, így ez a mechanizmus segíti a hímivarsejtek túlélését és célba érését. Ez a meggyengült immunstátusz sajnos a különféle baktériumok bejutásának és szaporodásának is kedvez. Az egészséges méh le tudja győzni ezeket a baktériumokat, melyek általában a normál hüvelyflóra részét is képezik. Ivarzás idején megvastagszik a méh nyálkahártyája. Ha a szuka általában nem vemhesül a tüzelések során, a nyálkahártya egyre vastagabb lesz, és szerkezetében ciszták alakulhatnak ki. A cisztás, megvastagodott nyálkahártya viszont kedvező körülményeket teremt a baktériumok elszaporodásához.

 Mik a pyometra tünetei?

Jellemzően 2-3 héttel a tüzelés után jelentkező

  • bágyadtság, étvágytalanság,
  • lehet lázas, de nem feltétlenül,
  • jellemzően sokat iszik és sokat pisil,
  • a hasi fájdalom miatt székrekedés vagy nehezített bélsárürítés
  • lehet hányás

 Ha nyitott a méhszáj, akkor a hüvelyből kifolyó, gyakran barnás színű genny, vagy emiatt a nemi szerveit nyalogató kutya segít a betegség megállapításában. Zárt méhszáj esetén a kiegészítő, úgynevezett képalkotó vizsgálatok teszik egyértelművé a helyzetet. Ez lehet röntgen vizsgálat, vagy az általam jobban preferált,  bárhol – bármikor elvégezhető ultrahang vizsgálat.

Saját tapasztalatom, hogy a tünetek csak ritkán egyértelműek. Ezért az a gyakorlatom, hogy a nem ivartalanított, 6-7 év feletti szukákat, ha a panaszok nem sokkal a tüzelés után jelentkeznek, automatikusan megvizsgálom ultrahanggal. Ezzel a módszerrel számos esetet sikerült korán diagnosztizálnom, sok kis kedvenc életét megmentve :).

 Hogyan gyógyítható?

Legbiztosabb módja az állapot stabilizálását követő, mielőbbi műtét. Ez a műtét ivartalanítást jelent, vagyis a gennyel telt méh eltávolítását a petefészkekkel együtt. Ez a műtét azonban lényegesen magasabb kockázattal jár, mint ha egy egészséges, fiatal állatot ivartalanítanánk. Az idősebb, legyengült állatok szervezete nehezebben tolerálja az altatást, és a műtét utáni felépülés is nehézkesebb.

pyometra műtét kutyában
pyometra műtét kutyában

Az idejében felismert pyometra jó aránnyal gyógyítható műtéttel, az állatok többnyire gyorsan felépülnek. Minél később kerül rá sor, úgy romlanak a túlélés esélyei.

Csak gondoljunk bele: egy 15-20 kilós kutyában akár több, mint 2 liter genny is felgyűlhet a méhben, melynek fő összetevői a fehérvérsejtek és az általuk elpusztított baktériumok. Ez egyrészt az immunrendszer kimerüléséhez vezet, másrészt az elpusztult baktériumokból különféle mérgező anyagok, toxinok szabadulnak fel, és jutnak el a vér útján a különböző szervekhez.

Egy 20 kg-os basset houndból eltávolított, 3 kg-os, gennyel telt pyometrás méh
3Kg-os, gennyel telt pyometrás méh

Sajnos a sikeres műtét, az altatásból való felébredés még jelenti a túlélést. Hosszabb lábadozásra is kell számolni, infúziós, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, és ha ezek ellenére fokozatosan romlik az állapota, nem eszik, nem kel fel, akkor elveszíthetjük.

Nagyértékű tenyész szuka esetében megkísérelhető a gyógyszeres kezelés a termékenység fenntartása érdekében, azonban ez költségesebb és kockázatosabb a műtéti megoldásnál.

 A pyometra megelőzhető!!!

Méghozzá igen egyszerűen: az egészséges, fiatal szuka kutyákat, melyeket nem tenyésztési céllal tartanak, ivartalaníttatni kell. Erről bővebben egy másik cikkben…

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!