Myxomatosis

Myxomatosis – a nyulak „szúnyogcsípés-betegsége”

Üregi és házinyulak főleg ízeltlábúak által, leginkább szúnyogcsípéssel, vagy bolhákkal terjedő vírusos betegsége. Ha az állományba bekerül a vírus, a nyulak közt közvetlen kapcsolattal is terjed, azaz a beteg nyúl kötőhártyájáról, egyéb nyálkahártyáiról, bőrelváltozásaiból fertőzi a társait.

A myxomatosis tünetei:

7-10 nap lappangási idő után jelennek meg.

Tipikus formánál a füleken, szemhéjakon, orron vizenyős duzzanat, gennyes kötőhártya gyulladás, orrhurut alakul ki. Később az egész fej ödémás lesz (ún. oroszlánfej), és az ivarszervek körül is duzzanatok tapasztalhatóak. Nehézlégzés, és tüdőgyulladás tünetei között 7-10 nap alatt elhullásra vezet az esetek 95-99%-ában.

Nodularis forma alakulhat ki, ha a vírus kevésbé virulens, vagy ha ellenállóbb a nyúl immunrendszere. Ilyenkor kisebb, tömöttebb csomók alakulnak ki, a kötőhártya érintetlen marad. Ez a megjelenési forma kevesebb elhullást okoz.

Atipusos forma a nyulak közti közvetlen, aerogén úton való fertőződéskor alakul ki. Ilyenkor a légutakban szaporodó vírus elsősorban a nyirokrendszert károsítja, és a nyirokcsomókban, a vakbélhez kapcsolódó féregnyúlványban, a herékben és a bőrben okoz vérzéses elhalásos gyulladást.  A beteg állaton nyitott szájjal légzés, a szemhéjak görcsös záródása látható, majd 4 hét után elhalásos csomócskák jelennek meg a bőrben.

Gyógykezelés

Ha a betegség tüneteit látja a nyuszin, első lépésként haladéktalanul különítse el a többi nyúltól, majd kérjen állatorvosi segítséget.

A vírus ellen nincs specifikus gyógyszer, viszont enyhébb lefolyású esetekben támogató, antibiotikumos kezelés segíthet szövődményes felülfertőződések leküzdésében.

Súlyos esetben sajnos csak a szenvedés idejének csökkentésében tudunk segíteni.

Megelőzés, védekezés

Nagyon hasznos a szúnyogok távol tartása szúnyoghálóval, de ez önmagában nem elég, hiszen a szúnyogok a takarmánnyal is bejuthatnak. Mindenképpen javasolt a myxomatosis elleni védőoltás, amelyből egyadagos kiszerelésben (hobbinyulak számára) jelenleg kétféle, a nyulak vérzéses betegsége ellen is védelmet nyújtó, kombinált vakcina van forgalomban:

Nobivac Myxo-RHD:  5 hetes kortól adható, majd ezután évenkénti újraoltás szükséges.

Pestorin Mormyx:  legalább 6 hetes nyulak olthatók vele, az alapimmunizáláshoz 4 hét múlva ismétlés szükséges. Ezt követően a myxomatosis ellen fél éves, a vérzéses betegség ellen 1 éves védettséget ad. Ajánlatos a fél évenkénti vakcinázás, hogy folyamatosan biztonságban tudhassuk a nyuszit. Ha a tenyésztőnél 4 hetes korban részesült a nyuszi monovalens (csak myxomatosis elleni védelmet nyújtó) oltásban, akkor 10 hetes korban lehet ismételni Pestorin Mormyx vakcinával, majd ezt követően fél évenkénti ismétlőoltás szükséges.

Az oltások aktuális árait lásd az “Állatorvosi árak” menüpontnál.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!