FIV, macska aids

FIV – avagy a macska aids

A FIV az emberi HIV-hez hasonlóan egy retrovírus, amely a szervezet immunhiányos állapotához vezet. Macskák közt elsősorban harapással terjed, de nemi úton is fertőződhetnek, illetve beteg anyamacskától méhen át vagy tejjel a kölykök is. Emberre, kutyára, egyéb fajra nem veszélyes.

A FIV vírusfertőzést követően hosszú ideig, évekig is lappanghat a betegség, így általában idősebb macskáknál tapasztalunk megbetegedést.  Fontos tudni, hogy a tünetmentes, fertőzött egyedek is hordozzák a vírust, és fertőzhetik társaikat.

A FIV tünetei

elsősorban szájüregi elváltozásokat, nyálkahártya fekélyeket, ínygyulladást látunk. Gyakoriak a légúti tünetek, hetekig elhúzódó gennyes orrfolyás, szörtyögő légzés, prüszkölés. A sebgyógyulás rendkívül lelassul, akár hónapokig elhúzódhat. A nyirokcsomók testszerte megnagyobbodnak. Étvágytalanság, súlyvesztés, ápolatlan szőrzet. A FIV-es macska fogékonnyá válik egyéb fertőző betegségekre, ami kimerült szervezetre nézve gyakran végzetes.

FIV-gyorsteszt

Vérből kimutatható a fertőzöttség, azonban egy mérésből nem mindig következtethetünk egyértelműen. Pl. 4 hónapos kor alatti kölyköknél ez lehet még az anyai ellenanyag  jelenléte miatt is tévesen pozitív. Ilyen esetben 6 hónapos korban meg kell ismételni a tesztet. A hosszú lappangási idő miatt felnőtt macskáknál akár 1-2 évvel a fertőzést követően válik csak pozitívvá a teszt, így a negatív eredményt csak feltételesen szabad elhinnünk. Ez alapján 6 hónapos korban javasolt elvégezni az első szűrést, ami lakásban tartott cicák esetében egyértelmű választ ad. Kijáró cicáknál ezt követően 1-2 évente végezhetünk ellenőrzést, hogy pozitív esetben időben át tudjuk gondolni a lehetőségeket, megkezdhessük az immunrendszer erősítését.

Az elhúzódó, gyógyszerre sem javuló légúti megbetegedésben szenvedő, vagy szájgyulladással küzdő cicákat mindig javasolt tesztelni.

Kezelése

A FIV ellen nincs gyógyszer, csak a társult fertőzéseket illetve a tüneteket tudjuk kezelni. Mivel a vírus az immunrendszer legyengülését okozza, a beteg macskát évente rendszeresen oltani kell egyéb fertőző betegségek ellen. Fontos a rendszeres féreghajtás és egyéb parazita elleni kezelés. Mivel fertőző, a többi macska védelme érdekében elkülönítve (saját etető- itató tál, alom) kell tartani. Az eddig kijáró cicákat is lakásban, vagy egyéb zárt helyen kell tartani, ez a tulajdonos erkölcsi kötelessége.

Immunerősítőkkel, rendszeres védőoltásokkal, antibiotikumokkal a beteg macska élete akár évekig meghosszabbítható, de ez a tulajdonos részéről folyamatos anyagi ráfordítást igényel.

Megelőzés

Hatékony védőoltás sajnos még nem áll rendelkezésre.

A FIV elsősorban harapással vagy nemi úton terjed, így a lakásban tartással, vagy kijáró macskák esetében az első ivarzás előtti ivartalanítással tehetünk a legtöbbet kedvencünkért. Így elkerülhető a párzás, illetve a fiatalon ivartalanított kandúrok kevésbé lesznek harciasak illetve területvédők, így a sérüléseik lehetőségét is minimalizálhatjuk.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!