FIP, fertőző hashártyagyulladás

FIP – macskák fertőző hashártyagyulladása

A FIP kialakulását a macskák coronavírussal való fertőzöttsége okozhatja. A coronavírussal leginkább a bélsárral („széklettel”), esetleg nyál útján fertőződnek a macskák, így elsősorban a közös alomra járó, együtt tartott benti cicák közt terjed. Sajnos nagyon nagy a fertőzöttség, így célszerű már a cica megvásárlásakor vagy befogadásakor tesztelni az állatot, hogy tudjuk, mire számíthatunk. A FIP nem alakul ki minden coronavírussal fertőzött macskában, ahhoz egy mutációra, a vírus átalakulására van szükség. Ez elsősorban a macska immunstátuszától függ, tehát ha valami miatt gyengül az immunrendszere, vemhesség vagy más betegség miatt, nő a betegség kialakulásának az esélye. Sajnos, ha kialakul a FIP, az egyenlő a halálos ítélettel.

Hazánkban a macskák corona vírussal való fertőzöttsége kb. 25%, de nagyobb tenyészetekben, vagy sok állat együtt tartása esetén a valószínűsége többszöröse is lehet. Szerencsére FIP csak néhány százalékban alakul ki.

A FIP tünetei

A coronavírus először a bélhámsejtekben és a felső légutakban telepszik meg. Később a bél nyirokcsomóiba jutva fehérvérsejtekhez kötve szaporodik. Kb. 5-10% a valószínűsége annak, hogy a szaporodás során létrejön az a mutáció, amely során a coronavírusból FIP vírus alakul ki. A makrofágok, vagyis falósejtek feladata lenne a vírusok bekebelezése és elpusztítása, de ez a vírus annyira alattomos, hogy éppen ezen sejtek segítségével terjed el az egész szervezetben. Ha a macska immunrendszere a fertőzés korai stádiumában nem győzi le a vírust, a vesékben, májban, lépben, nyirokcsomókban ún. immunkomplexek képződnek, melyek apró gyulladásos gócokat okozva  tönkreteszik a szerveket.

Két megjelenési formája van, a beteg macska immunrendszerének függvényében. Ritkábban, ha a sejtes immunválasz működik erősebben, akkor az ún. száraz forma alakul ki. Ez elhúzódóbb lefolyású, kevésbé specifikus tünetekkel jár: hosszú lázas állapot, lesoványodás, légzési nehézségek, esetleg szem- és idegrendszeri tünetek. Gyakoribb az ún. nedves forma, amikor az étvágytalanságon, lázon, nehézlégzésen túl a hasüregben vagy a mellüregben nagy mennyiségű folyadék halmozódik fel. Sokan nem is veszik észre, milyen extrém módon lefogyott a cicájuk, mivel a gömbölyödő has alapján úgy tűnhet, mintha hízna az állat – a fejét, vagy a hátát simogatva azonban egyértelműen érezhető, hogy csontsovány. Ilyenkor a hasüreget megszúrva a lebocsátott szalmasárga, nyúlós folyadékból egy egyszerű próbával (Rivalta próba) nagy biztonsággal megállapítható a betegség – gyógyítani azonban nem tudjuk.

Mit lehet tenni?

Létezik vakcina, de…   Megszűnt, nem elérhető!!

Ha új cica érkezik a házhoz, lehet szűrővizsgálatot végezni. Gyorsteszt is elérhető, vérből vagy bélsárból történő coronavírus kimutatására. A vérből végzett szerológiai vizsgálat 7-10 nappal a fertőzést követően mutatja ki a vírus ellen termelődött ellenanyagot. Így, ha bizonytalan helyről, vagy sok macska mellől érkezett, ennyit érdemes várni a vizsgálattal, vagy pedig negatív eredmény esetén 2 hét múlva ismételjünk meg a tesztet.

Pozitív eredmény alapján nem állapítható meg, hogy mutálódott-e a vírus, lehet, hogy soha nem lesz FIP-es a coronavírussal fertőzött állat. Ilyenkor annyit tehetünk, hogy odafigyelünk a helyes táplálásra, védőoltással óvjuk egyéb fertőző betegségektől, melyek gyengítenék az immunrendszerét.

A szeropozitív macskákat közösségbe akkor lehet visszaengedni, ha  3-6 havonta újra tesztelve csökkenő ellenanyag szintet mérünk, majd ezt követően a havonta BÉLSÁRBÓL végzett PCR vizsgálat 5 egymást követő hónapon át negatív eredménnyel zárult.

Néhány tenyésztő szájnyálkahártyáról végzett PCR vizsgálattal próbálja igazolni az állománya FIP mentességét, ez azonban megtévesztő, mivel szakszerűtlen. Nagyon kevés macska nyálából mutatható ki a vírus, így egy ilyen vizsgálat eredménye semmiképp sem tükrözi a macska fertőzöttségi állapotát. A PCR vizsgálat, mint laboratóriumi diagnosztikai lehetőség, egy értékes és költséges vizsgálat, azonban jelen esetben nem használható.

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!