A nyulak vérzéses betegsége

A nyulak vérzéses betegsége

A köztudatban kevésbé ismert, ám rendkívül súlyos betegség. Csak házinyulakat betegítő, vírusos eredetű, heveny légúti tünetekkel, a vérerek és a máj károsodásával járó, gyors lefolyású,akár 100%-os  halálozási arányú betegség.

Hogyan kaphatja el a nyúl a vérzéses betegséget?

A nyuszik 4-5 hetes életkortól fogékonyak rá. Fertőződhetnek közvetlenül a beteg állattal való érintkezés során, de akár közvetve, váladékokkal, illetve a beteg nyúllal érintkező tárgyak, eszközök útján is. A lakásban tartott nyuszik sincsenek biztonságban, hiszen a vírust a ruhánkkal, cipőtalppal is bevihetjük. Leírtak vérszívók általi terjesztést is, így akár a takarmánnyal is hazavihető a halálos betegség.

Tünetek

A szájon át bejutott, vagy belélegzett vírus a májban szaporodik, majd testszerte vérzéseket okoz. Tüneteket 1-2 nap lappangási idő után okoz, de túlheveny lefolyás esetén legfeljebb elhullás előtt az orrnyílásokon át távozó, kevés véres hab látható. Heveny esetben az általános tünetek (bágyadtság, étvágytalanság) mellett véres habos orrváladék, nehézlégzés, majd elhullás előtt görcsök, ferde fejtartás, koordinálatlan mozgás tapasztalhatóak.

Bejelentési kötelezettség…

…alá tartozó betegség, a szükséges intézkedés igazgatási szabályozás alá esik. A betegség megállapítása esetén a beteg állomány leölését, és helyi zárlatot rendelnek el.

Megelőzés

A fentiek alapján mindenképp javasolt a nyulak védőoltása, hiszen ez az egyetlen esély, hogy elejét vegyük a fenti szörnyűségeknek. Fontos megértenünk, hogy nem csak a szabadban, kertben tartott nyulak veszélyeztetettek, mivel lakásba is könnyen (takarmánnyal, cipőtalppal) behurcolható a vírus!

A nyulak vérzéses betegsége védőoltással megelőzhető. Jelenleg 2 féle, hobbinyulak számára elérhető, 1adagos vakcina áll rendelkezésre Magyarországon, amelyek a myxomatosis ellen is védelmet nyújtanak.

A Nobivac Myxo-RHD vakcinával 5 hetes kortól olthatók a nyuszik, és csak évente 1 alkalommal kell ismételni.

A Pestorin Mormyx vakcinával 6 hetes korban olthatók először, majd 4 hét múlva ismételni kell az oltást a megfelelő immunválasz kiváltásához. Ezt követően fél évente szükséges újraoltani, mivel a vérzéses betegség ellen ugyan egy éves védelmet nyújt, a gyakoribb myxomatosis ellen csupán 6 hónapig véd.

Az oltások ára az “Állatorvosi árak” menüpontnál találhatók (a linkre kattintva is)

Dr. Menyhért Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

error: Content is protected !!